Et sort hul der slynges ud

Af Herbert F. Kristiansen 30-04-2008

Illustration: M.Weiss (CXC)

Idag mener mange astronomer at der i galaksernes centrum lurer supermassive sorte huller med en masse mange millioner (eller milliarder!) gange solens. Mange af disse sorte huller er dog forholdsvis "fredelige" forstået på den måde røngentstrålingen der kommer fra dem ikke er så voldsomme. Dog er der visse galakser hvor røngentstrålingen er så intens, at de faktisk udgøre nogle af de mest lysstærke objekter i universet - nemlig de såkaldte kvarsar.

Når to galakser støder sammen vil det resulterer i at deres sort huller vil "smelte sammen" og derved resulterer i nyt sort hul. Men sommetider kan disse kollisioner være så kraftige, at de også danner kvasarer. Når de to sorte huller spiralerer ind imod hinanden dannes der kraftige gravitationsbølger som forudsiges af Einsteins almen relativitetsteori. Gravitationsbølger er lidt ligesom ringe vandet efter man smidt en genstand i det, men blot i fire dimensioner! 

Simulationer viser, at gravitationsbølgerne kan godt være lidt kraftigere i en retning med det resultat at en af de sorte huller slynges væk. Hvis det ene sorte hul er mere massiv, så vil det andet sorte hul blive slynget væk som en mindre båd der bliver ramt af bølgerne fra kølvandet af et større skib. Dette mener man at have fundet i en kvasar kaldet SDSS J0927+2943.

Ved at undersøge lyset fra denne galakse har man fundet ud af, at der optræder to sæt af lysspektre. Det ene kommer som ventet fra galakssen centrum, mens det andet har samme karakteristika som materie der er ved, at blive opslugt af et sort hul. Yderligere er lyset blåforskudt fra det sort hul set fra galaksen centrum og farer afsted med hastighed på 2650 kilometer per sekund.

Original artikel:
"Monster black hole found escaping home galaxy"