Ekstra dimensioner?

Af Herbert F. Kristiansen 27-04-2008

Illustration: rmcybernetics

Eksisterer der flere end de sædvanlige tre vi kender til? Dette spørgsmål er meget vigtigt at få besvaret hvis den mest seriøse kandidat til en "teori om alting" - super strengsteorien - skal være end en smuk teoretisk model af virkeligheden. Dette spørgsmål prøver John Simonetti professor i fysik og phd. studerende Michael Kavic fra "Department of Physics and the Department of Electrical and Computer Engineering at Virginia Tech" at svare på.

Man mener at universet kunne have haft mange flere dimensioner end dem vi har idag. De ekstra dimensioner vil dog stadig være her, men er blot så små at vi ikke lægger mærke til dem. Deres studie baseres på en simpel model af strengteorien med blot en ekstra rum dimensionen samt studier af Hawking strålingen (se her). 

I det tidlige univers kunne der have været dannede myriader af mikrosopiske sorte huller der ville have en meget kort levetid. Når de sortehuller "skrumper" så er der en mulighed for, at de kan få samme størrelse som de ekstra dimensioner og derfor så skrøbelige, at de vil eksploderer. De vil heraf udsende en ganske karakteristisk radiopuls som de to forsker håber på, at kunne detekterer.

Orginal artikel: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/03/080310151949.htm