Uforklarlig ung

Af Herbert F. Kristiansen 23-04-2008


Illustration: NASA

I 2005 opdagede astronomer et stort objekt ude i de såkaldte Kuiper bælte som er det bælte hvor "resterne" af planetsystemets dannelse bla. befinder sig (se billedet). Det at der befinder sig større objekter derude er ikke en overraskelse i sig selv, men dette objekt/disse er blot meget specielle. I 2007 opdagede man ydeligere fem væsentlige mindre objekter og kunne derved konkluderer (på baggrund af deres baner), at de måtte stamme fra et og samme objekt der blot var gået i stykker.

Det mystiske ved alt dette er objekternes sammensætning. Astronomerne er ganske overbeviste om, at fragmenterne er omkring en millard år gamle, men overfladen af det største af dem er dækket af et lag is der ikke er mere end 100 millioner år gammelt.

Dette er dog ikke gældende for de fire andre da de efter så langt tid er blevet udsat for intens stråling fra solen (mener man!). Det største fragment er faktisk så stor, at den faktisk kan opretholde en atmosfære og på grund af deres baner omkring solen så "fordamper" og "genfryser" atmosfæren. David Rabinowitz fra Yale University i New Haven, Connecticut, USA mener, at de mørkere og mindre objekter måske kunne indeholde lidt kulstof hvilket vil være en mindre sensation da intet objekt i Kuiper bæltet hidtil har indeholdt kulstof.

Objekterne i Kuiper bæltet er stadig mystiske og som Rabinowitz siger: "You'd have to go there with a spacecraft to learn what the surface really is like".

Original artikel: http://space.newscientist.com/article/dn13755-mysterious-bright-young-things-found-in-solar-system.html