Præcision!

Herbert F. Kristiansen 13-05-2008

Med ESO's Very Large Telescope har et hold astronomer for første gang registreret lyset fra et molekyle der befinder sig i en gassky i en afstand på ca. 11 milliarder lysår fra Jorden, dvs. næsten 80% af universet kendte størrelse. Rekorden blev foretaget med det samme teleskop og her var afstanden svarende til at universet "blot" var 1.5 milliarder år gammel.

Målingen blev fortaget ved at studerer lysspektret fra gassen i den fjerne galaksen. Ved at kigge på den mængde lys der absoberes fra en bagved-liggende lyskilde (som en kvasar), så vil absorbsations linjerne for bestemte molekyler have en karakteriske bølgelængde og vil optræde som mørke linjerne i spektret. Heraf er det relativ "nemt" identificerer hvilke molekyle der udsender lyset da man kan måle de karakteriske bølgelængder her på Jorden.

En anden måling som teamet har gjort var også, at måle temperaturen af gassen. I den nuværende teori så vil det være sådan, at jo længere ud man så burde universets gennemsnits temperatur stige da vi tror på, at der engang har været et Big Bang. Dette er netop tilfældet! Teoretiske beregninger viser at temperaturen i den afstand som teamet har målt burde ligge omkring 9.3 K (i forhold til dets nuværende op 2.7 K). Deres rådata viser en temperatur på omkring 9.15 K plus-minus en usikkerhed på 0.7 K altså uhyggeligt tæt på!

Original artikel:
"A Molecular Thermometer For The Distant Universe"