"Lille Peter edderkop" bliver astronaut

Af Herbert F. Kristiansen 26-04-2008

Illustration: Allt om vetenskap/alltomvetenskap.se

Ideen om at udnytte sol-vinden til, at skubbe rumfartøjer afsted med er efterhånden en gammel ide. Sol-vinden består af en masse elektriskladdet partikler som elektroner og protoner der konstant slynges udfra solen med hastigheder op imod 2,9 millioner kliometer i timen. Ved at smide et "sejl" op der udnytter det tryk som disse partikler vil udøve så har man et "sol-sejl" der kan bruges til fremdriften af rumfartøjet.

Men Finske forsker har altså tænkt i lidt andre baner. Deres ideer bygger på, at der omkring rumfartøjet lægges en masse tråde ud som et net med en længde på 20 km hver. I disse tråde sendes der en strøm af elektrisk positive partikler igennem der ved vil frastøde de positive partikler der i vinden. Herved vil dette net af tråde virke som et gigantisk sejl og på samme måde som tidligere skubbe rumfartøjet afsted.

Ved blot at lave nok af disse tråde spår de finske forsker, at rumfartøjet vil kunne nå hastigheder op i mod 100 km i sekundet. Ved Cornell Universitetet i New York State, US har Mason Peck udviklet en analog ide, men i hans tilfælde vil rumfartøjet udnytte planeternes magnetfelter således, at rumfartøjet kan blive påvirket af den såkaldte "Lorentz-kraft". Men siden hans ide kun virker nær magnetfelter så kan en kombination måske anvendes.

Orginal artikel: http://space.newscientist.com/article/dn13776-space-spiderwebs-could-propel-future-probes.html