Dybt vand

Af Herbert F. Kristiansen 17-05-2008

Efter at NASA's Mars Reconnaissance Orbiter havde lavet sine radar målinger over Mars' nordpol fandt forskerne et hint til Mars' nuværende indre temperatur. I mange år har man ment, at Mars' indre kunne være varmt nok at der kunne findes flydende vand hvis blot man gravet lidt ned under overfladen. Dog har det været debateret om hvor langt nede vandet var og om Mars' i det hele taget er varm nok.

Det tyder at NASA har svaret på dette spørgsmål. På Jorden der tynger den store mængde is ved nord- og sydpolen på jordskopen og denne tyngde kan måles ved hjælp af radar. Det at skorpen i det hele taget tynges af isen skyldes at jordens indre er meget varm og havde det modsatte være tilfældet havde man ikke målt denne tyngde. Dette er er åbent tilfældet ved Mars'.

Der er meget tyder på at Mars' indre er koldere end først antaget da isen ved dets nordpol ikke tynger ned på det. Dette betyder så også at vand på flydende form ikke findes lige nær overfladen, men måske meget længere nede hvor det er varmere.     

Orignal artikel:
Interior Of Mars Is Colder Than Previously Thought, So Any Possible Liquid Water Would Be Deep Underground