Abstrakt eller konkret?

Af Herbert F. Kristiansen 29-04-2008

På et eller andet tidspunkt i vores skolegang har vi alle stødt på ligninger, haft algebra eller blot nogle simple eksempler for at gøre det lettere at forstå - men er dette vejen frem? I min egen skolegang har jeg haft en masse abstrakt men også en masse konkrete eksempler på hvad matematikken kan bruges til.

For at undersøge hvilke tilgang der er bedst for indlæringen og forståelsen af det matematiske stof har Jennifer Kaminski en forsker på O.S.U.'s Center for Cognitive Science, US lavet en undersøgelse med 80 folkeskoleelever.

De 80 elever blev delt op i grupper på 20 hvoraf den ene halvdel blev lært hvordan man skulle bruge symboler og andre abstrakte værktøjer til at løse en opagave, mens den anden halvdel blev givet nogle praktiske værktøjer. Det viste sig, at dem der havde de abstrakte værktøjer klaret sig væsentligt bedre end de andre og de konkluderet derfor at den abstrakte tilgang var vejen frem.

Dette er selvfølgelig ikke alle der enige i som eksempelvis Keith Holyoak, en psykolog ved University of California, Los Angeles som argumenterer for, at der var nogle over i "symbol flokken" der rent faktisk klaret sig dårligere end dem over i den "praktiske flok". 

Om det er den ene eller den anden tilgang (eller begge) så har dette i hvert fald skabt en ny debat om indlæringen om det matematiske stof.     

Original artikel: http://www.sciam.com/article.cfm?id=in-abstract-avoid-concret